"Sfântul Iosif - muncitorul"

Asociaţia Bărbaţiilor Catolici

HU DE RO
Hramul bisericii Sfântul Iosif. <- Înapoi

Pelerinii veniți la hramul bisericii Sfântul Iosif au umplut până la refuz de două ori interiorul micii biserici Sf.Iosif de pe Bulevardul sătmărean, în 19 martie sâmbăta, cu ocazia celor două slujbe celebrate cu ocazia hramului. Atât la slujba de la ora 9, cât și la cea de la ora 11 biserica a fost arhiplină, cei care n-au mai încăput în biserică au ascultat mesajul evangheliei, în fața bisericii. Anual vin aici numeroși pelerini din toate punctele orașului Satu Mare, cât și din comunele apropiate. Din acest motiv s-au oficiat două slujbe de hram. Dimineața de la ora 9 părintele Márton Áron a oficiat slujba de hram, apoi de la ora 11 părintele protopop de Ugocsa, Ilyés Csaba.

Părintele Ilyés a oficiat slujba de la ora 11, după ce timp de 9 săptămâni, la slujbele marii novene a pregătit sufletește auditoriul pentru sărbătoare. La slujbele din diminețile de miercuri cugetările au pornit de la litera evangheliei, pe marginea căreia s-au analizat trăsăturile de caracter ale Sfântului Iosif, și de fiecare dată s-au reiterat trăsăturile episcopului martir Scheffler János care la rândul său a fost posesorul a numeroase virtuți.

Mesajul novenei a fost întregit de predica protopopului Ilyes în care a vorbit despre acceptarea necondiționată a voinței lui Dumnezeu. După cum a spus părintele, Sfântul Iosif a fost un visător care a avut dorințe de la viață, dar a acceptat înainte de toate voința lui Dumnezeu, deoarece planurile sale erau altele ca visele și dorințele lui Iosif. Desigur a visat că va trăi cu Maria viață conjugală, și vor avea mai mulți urmași, cum îi vor crește, dar a trebuit să constate altceva, că planurile lui Dumnezeu în privința lui Iosif au fost altele, iar mărimea lui a constat tocmai în faptul că a fost în stare să accepte și să înfăptuiască înainte de toate voința lui Dumnezeu. A înțeles că planurile lui Dumnezeu sunt cu siguranță mai bune ca visele lui, Dumnezeu nelăsând deoparte voința liberă a lui Iosif, ci i-a oferit o variantă iar el a acceptat-o.

n privința episcopului martir Scheffler János, protopopul Ilyes a spus că în martie 1942 când episcopul a fost nominalizat cap al eparhiei de Satu Mare, a cerut timp de gândire, deoarece el nu așa și-a închipuit, nu așa și-a planificat viața, n-a visat să ajungă episcop de Satu Mare. După toate probabilitățile ar fi vrut să devină profesor de drept, dar a înțeles că voința Domnului este ca el să devină episcop al eparhiei de Satu Mare. A fost în stare să se jertfească pentru a deveni episcop al eparhiei unite a Sătmarului. Apoi când în 1948 forțele puterii de stat l-au silit să demisioneze a îndeplinit pe mai departe obligațiile sale de episcop, a hirotonit preoți, a miruit a fost în stare să accepte și această poziție. Nu s-a răzvrătit împotriva Domnului nici atunci când în martie 1952 a fost încarcerat, a acceptat întotdeauna planurile Atotpuernicului.

Părintele Ilyes a adus în fața credincioșilor exemplul de viață al sfinților, formulând și câteva întrebări: Oare eu pot în viața mea să mă comport ca Sfântul Iosif sau episcopul prea-fericit. Sunt numeroase ocazii în viața noastră care aduc evenimente, încercări, cruci ale vieții care nu figurează în planurile noastre, putem oare să recunoaștem că Dumnezeu are planuri cu noi? Isus ne îndeamnă să credem că Dumnezeu ne poartă de grijă și chiar ia asupra sa grijile noastre. În altă ordine de idei Dumnezeu ne poartă de grijă și este prevăzător știind ce este spre binele nostru, ce este spre înălțarea sufletului nostru. Sfântul Iosif și-a dat seama de aceasta și astfel și modelat viața.

După slujbă mare parte a credincioșilor s-a deplasat în Grădina Romei unde enoriașii bisericii și membrii Organizației ”Sfântul Iosif Muncitorul” a bărbaților catolici, au organizat o Cale a Crucii în aer liber. În perioada Postului Mare asemena manifestări au loc deobicei vineri în biserici, însă de data aceasta caracterul neconvențional de cale în aer liber respectiv și locul au dat un caracter deosebit și inedit, acestei manifestări. În pofida ploii dense de primăvară au luat parte la procesiune mulți credincioși, în frunte cu preotul care deservește biserica Sf.Iosif, părintele Lapka József care a condus mulțimea pe la cele 14 stații ale Golgotei.

^ Sus ^
Nu putem sta deoparte!
Trebuie să facem ceva unii pentru alţii, pentru familiile noastre, pentru societatea în care trăim.
> | < © www.htibi.ro > | < Pagina s-a finalizat în 0.0078 de secunde. > | < Valid CSS > | <