"Sfântul Iosif - muncitorul"

Asociaţia Bărbaţiilor Catolici

HU DE RO
"Iată focul, lemnele, dar unde-i mielul pentru jertfa arzândă?" <- Înapoi

În 2009 februarie ne-am ”retras” în zilele de 21 și 22 noi 15 ”bătrâni” și 14 băieți tineri la Casa de Exerciții Spirituale de la Socond. Tinerii au fost de la Grupul școlar teologic romano-catolic ”Hám János” din Satu Mare, din clasele XI și XII, și au așteptat cu nerăbdare sfârșitul de săptămână, despre care colegii din generațiile anterioare au afirmat că în acest proces de transformare în bărbat matur această ”stație” a avut un rol hotărâtor, când au avut ocazia să se întâlnească cu Orgainzația Bărbaților Catolici, și în special cu ZÖLDY PÁL, fondatorul mișcării ”Cortul bărbaților” din Ungaria, mișcare având ca scop exact strângerea relațiilor tată-fiu, promovarea și conservarea valorilor spirituale populare și nu în ultimă instanță, predarea ștafetei din tată în fiu cu tot ce este mai valoros în ființa unui tată-bărbat catolic.

În această lume a globalizării, tot mai multe lucruri ne scapă ”printre degete” și privim cu neputință diversele procese lipsite de transparență pentru privirile noastre. Ce considerăm valoare azi? Ce este încă tangibil nouă? Ce putem apuca cu propria mână? Care trebuie să fie poziția unui bărbat în ziua de azi? Să fie mai degrabă seducător? Sau să fie mai degrabă ocrotitor? Să fie mai degrabă zelos-pasionat al credinței? Sau să fie libertin și propovăduitor al libertății omului? Ce-i poate spune un tată unui fiu? Ce trebuie să-i spună un tată unui fiu? De unde devine băiatul -fiul -tânărul bărbat? Aceste întrebări și asemenea teme au fost în lumina discuțiilor purtate, în conținutul cărora s-au ivit deopotrivă căutările de drum, motivația personală.

În drumul nostru comun nu este nimic ieșit din comun, nimic nou, imitație de erou de roman sau de cinema. În acest sfârșit de săptămână precum și în altele similare am fost în căutarea de forme ancestrale, vechi, originale, care și-au dovedit valoarea în timp și care au puterea să ne ridice să ne asigure menținerea și trăirea valorilor spirituale de creștini catolici. Am pornit de la premiza că avem convingerea că fiecare bărbat este capabil de decizie și este responsabil în viața sa. Am creat astfel situația propice ca fiecare să-și poată formula sieși întrebări la care să și poată răspunde și toate astea să servească la realizarea primilor pași unul spre celălalt, indiferent că individul este tânăr sau mai în vârstă este tată sau fiu. Fără aceste constatări fundamentale, în viitor va fi extrem de greu să înainteze unitar în familie sau comunitate.

Ne-am putut convinge că și această ”retragere” a urmat treptele de urcat în procesul tradițional și greu al formării și ”coacerii” bărbaților. Ce a fost într-adevăr bun că dacă în prima zi au fost manifestări de genul: ”sunt puternic, sunt tare”, ”impun ordine și disciplină în jurul meu”, ”câștig bani mulți ceea ce îmi dă siguranță”, ”eu am nevoie și de alocool pentru buna dispoziție”, ”eu pot să mă leg de defectele oricui pentru că lumea vrea să vadă această față a mea”, a doua zi toată lumea fără excepție și scos masca și a avut loc ”împăcarea”. Doar așa și cu asemenea bază putem defini punctul de plecare al unui viitor drept ”vertebrat”, cu ținută demnă de OM. În acest ”aluat” partea ”leului” i-a revenit lui ZÖLDY PÁL și asistenților lui Feri și Vili, care s-au dedicat trup și suflet întregii acțiuni.

Sfârștul de săptămână s-a încheiat cu o liturghie solemnă oficiată de ”spiritualul” părinte, Francisc EGELI, iar în timpul misei s-a simțit deja acel suflu de schimbare despre care vorbeau antecesorii. Astfel s-a pronunțat răspunsul la întrebarea din titlu: "Dumnezeu se va îngriji de mielul de jertfă, fiule!"

^ Sus ^
Nu putem sta deoparte!
Trebuie să facem ceva unii pentru alţii, pentru familiile noastre, pentru societatea în care trăim.
> | < © www.htibi.ro > | < Pagina s-a finalizat în 0.0074 de secunde. > | < Valid CSS > | <