"Szent József - a munkás"

Katolikus Férfiak Szövetsége

HU DE RO
Felnőttképzés és demokrácia ma Európában <- Vissza
-beszámoló az 2011-es schmochtitzi konferenciáról-

2011 szeptember 18-22 között, immár 18. alkalommal került megszervezésre a németországi Schmochtitzban az Európa Akadémia: német, francia, ír, litván, luxemburgi, osztrák, lengyel, szlovák, cseh, ukrán, fehérorosz illetve romániai katolikus férfi és egyéb lelkiségi szövetségek részvételével.

Az idei év központi témája a felnőttképzés és a demokrácia európai helyzete volt, illetve mindezt katolikus szempontból is megközelítették. A korábbi évek konferenciáihoz képest az idei évben a szervezők bővítették a résztvevők körét azzal, hogy a konferencia két nyelven (német és angol nyelven) zajlott, és nemcsak férfiközösségek kaptak meghívást, hanem a téma iránt érdeklődő más szervezetek is, így nemcsak férfiak, hanem nők is. Az előadások a felnőttképzés németországi megközelítéseit és gyakorlatait mutatták be egy lipcsei katolikus könyvkiadó, a Kultuszminisztérium, a drezdai Politikai Képzőközpont, valamint a Csehországi Keresztény Akadémikusok Szövetsége példája által.

A találkozó megállapításai: a tanulás és a képzés napjainkban egy élethosszig tartó folyamattá alakult, amely az egyén személyiségét minden területen folyamatos fejlődésre készteti. A keresztények különös felelősségüknek tekinthetik magát a képzést, amely egy lehetőség a krisztusi igazság széleskörű megismertetésére és megértésére, ami az egyetlen valóságos válasza az emberi létnek. Különös figyelmet kell fordítani a fiúk és fiatal férfiak nevelésére, megfelelő férfi példaképekhez való hozzáférés megteremtésére; mindez azért szükséges átgondolni és új cselekvési terveket életbe ültetni, mert a nevelés nagyrészt a nőkre maradt, ők vállalták át.

A találkozó egyik legtartalmasabb üzenetét a Litvániában élő, belga nemzetiségű Joseph Bastin fogalmazta meg elmélkedésében. Ő, a Szentírásból idézve, a következő dolgokra hívta fel a figyelmünket:

A találkozó elmaradhatatlan hozadéka volt a jó hangulatú esti beszélgetések sora, ahol ismét bebizonyosodott, hogy gondjaink közösek, illetve, hogy együttgondolkodásban és -cselekvésben rejlik a megoldás, és ezeken túl még nyelvi akadályok sem jelentenek már gondot ott, ahol a különböző nemzetiségű, saját főzésű pálinkák és borok versenyre kelnek.

Az esemény a Katolikus Férfiak Világszövetsége (UNUM OMNES), a Németországi Katolikus Férfiak Társasága valamint a RENOVABIS támogatásával, a schmochtitzi Bischof Benno Haus összefogásában és szervezésében jött létre.

^ Fel ^
Nem állhatunk félre!
Tennünk kell egymásért, családjainkért, társadalmunkért!
> | < © www.htibi.ro > | < Az oldal elkészült 0.0062 másodperc alatt. > | < Valid CSS > | <