"Szent József - a munkás"

Katolikus Férfiak Szövetsége

HU DE RO
A Missziós Kereszt Szatmárnémetiben

A 2020-ban megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, amit 2017 novemberében Ferenc pápa megáldott a magyar püspökök „ad limina apostolorum” látogatása alkalmával Rómában.

Amikor elkezdődött a kereszt útja Magyarországon és a Kárpát-medencében a NEK titkársága alakított egy bizottságot, amelyik a kereszt utaztatásával és annak fogadásával, illetve a javasolt programokkal foglalkozik.

Amint az már a Kereszt útja című oldalon is megjelent az interneten, a keleti medence első meglátogatott egyházmegyéje a szatmári volt.

2019. február 4-e és 15-e között volt egyházmegyénkben, a következő programmal:

Nagy szeretettel vártuk a keresztet Szatmárra, ezen alkalomból a különböző lelkiségi csoportok szerveztek imaórákat és ezekkel egybekötött szentségimádási órákat. A Férfiszövetség is megtartotta az imaóráját, szentségimádással egybekötve.

Ami a templomunknak emelte a kegyelmi töltését az az, hogy a Betegek világnapja alkalmából a kereszt itt volt Szatmáron. Csodálatos volt a fény az ünnepi szentmisén résztvevő hívek szemében az áldott, ereklyékkel díszített Missziós kereszt csillogásában.

A Missziós Kereszt

Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) alkotása.

A Missziós kereszt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma. Az esztergomi bazilikában álló tölgyfa kereszt 2007-ben készült, közel három méter magas, bronz borításokkal díszített. A keresztet a 2007-es Budapesti Városmisszió alkalmával állították fel először, majd az esztergomi bazilika északi kereszthajójában nyert végleges elhelyezést.

Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás-kori ötvösség motívumait idézi. Díszítőelemei alapján historizáló mű, leveles-indás mintázatában az ősi magyar életfamotívum jelenik meg, a páva szimbólum megjelenítésével pedig ókeresztény stílusjegyeket is visel. De a kereszt nemcsak egy – a történelmi múltunk stílusvilágát magán hordozó – egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is.

Középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, melyet a leveles díszek fordulataiban magyar, ill. magyar vonatkozású szentek ereklyéi vesznek körbe: Szent Adalbert – Boldog Salkaházi Sára – Boldog Batthyány-Strattmann László – Szent Gellért – Szent Imre – Szent István király – Szent László király – Szent Margit – Szent Erzsébet – Kassai vértanúk – Boldog IV. Károly király – Szent Hedvig – Zoborhegyi Szent Zoerard-András – Zoborhegyi Szent Benedek – Szent Márton – Boldog Gizella – Boldog Apor Vilmos – Boldog Romzsa Tódor – Boldog Meszlényi Zoltán – Becket Szent Tamás – Boldog Brenner János – Boldog Drinai Vértanúk – Boldog Gojdics Pál Péter – Boldog Hopkó Bazil – Boldog Scheffler János – Boldog Anton Durcovici – Boldog IX. Ince pápa.

^ Fel ^
Nem állhatunk félre!
Tennünk kell egymásért, családjainkért, társadalmunkért!
> | < © www.htibi.ro > | < Az oldal elkészült 0.0071 másodperc alatt. > | < Valid CSS > | <